H e l i o s K w a r t et


 

 

Helios Kwartet

Het in juni 2012 opgerichte Helios Kwartet komt voort uit het Helios Kamerkoor en wordt gevormd door Charlotte v.d. Putten, Christa Bornhijm, Henri Bakker en Maarten van Manen. Ook in andere ensembles en als solist zijn de zangers actief. Het kwartet heeft eenzelfde doelstelling als het Helios Kamerkoor en Ensemble, namelijk het uitvoeren van kamermuziek in de meest brede zin van het woord. De genres waarop het kwartet zich toelegt zijn motetten, liederen, cantates, kameropera’s en moderne oratoria.

Sinds 1 januari hebben zij de naam gewijzigd in Abbatucci kwartet. 

Het eerste project van het Helios Kwartet was een Kerstprogramma “ van Bach tot Jingle Bells” en werd uitgevoerd op 13 december 2012 in de Binnenwaai op IJburg.

In September brengen zij een programma speciaal afgestemd op de tentoonstelling Les Nabis  - in De Hermitage in Amsterdam. 

Op kerstavond hesft het kwartet een luisterrijke avond verzorgd in Haarlem. 

Het Abbatucci kwartet kunt u inhuren als solistenkwartet of  voor de omlijsting van een speciale gelegenheid.  

Telefoon: Henri Bakker  020-4190107 / 06-21225919

 

a g e n d a

c o n t a c t

c d

r e p e r t o i r e 

 b e g e l e i d e r s

 

   

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Charlotte van der Putten, sopraan, zingt al zo lang zij zich kan herinneren, trad als tiener op met haar groep “Changing moods”, zong in het Isaac Ensemble van Wil Schipper, en in Via Spatiosa van Jan Joost van Elburg. Na een jaar Kleinkunst Academie in Amsterdam koos zij voor klassieke zang en studeerde vervolgens bij Henriette Schenk, Lucienne Bouwman , Marianne Kuiper en Ronald Klekamp.  Trad op in vrijwel alle kringen van Kunst in de Kamer met Willem Gevers en zij maakte in eigen beheer 2 Cd’s met liederen “Liebe und Leben” in 1997 en “Charlotte Zingt” in 2009 met Tadeu Duarte. Momenteel treedt zij op met Salon orkest Charmaine en het -voorheen Helios Kwartet-  sinds 1 januari 2014 Abbatucci kwartet. 


Christa Bornhijm, mezzosopraan, studeert zang bij Ronald Klekamp te Haarlem. Ze volgde de muziekvakopleiding aan de Schumann Akademie en het Conservatorium van Amsterdam, behaalde examens in de algemene theoretische vakken en klassieke solozang in 2008. Ze is regelmatig als soliste te horen in gastoptredens bij diverse gezelschappen en zingt een duettenprogramma met Charlotte van der Putten en een liedrecital met Maarten van Manen met pianist Vital Stahievitch. Ze is docent zang in haar eigen zangstudio “Castafiore” en is verbonden aan het Helios Kamerkoor en Kwartet.

Henri Bakker, tenor, begon als jongenssopraan bij de Koorschool St Bavo (onder Jan Valkestijn). De eerste zanglessen volgde hij bij Tilly Blog (†) later maakte hij de overstap naar Luciënne Bouwman. Sinds 2007 wordt hij gecoacht door Ronald Klekamp. In Engeland volgde hij masterclasses bij Paul Esswood, Linda Hirst en Evelyn Tubb. In 1998 behaalde hij het staatsexamen voor de algemene theoretische vakken muziek. Hij was van 1991 tot 2004 lid van het Nederlands Theaterkoor (Krijn Koetsveld, Huub Kerstens, Nicolas Mansfield) en sinds 2005 is hij kernlid van MUSA (Peter Dijkstra). Hij zong bij de Stichting Kamer Opera Nederland onder meer de rol van Monostatos (Zauberflöte) en Eerste Vagebond (Die Kluge, Carl Orff). Als evangelist zong hij de Markus Passion van Reinhard Kaiser en The Crucifixion van John Stainer. Als solist werkte hij met dirigenten als Hans Rotman, Hans van den Hombergh, Peter Dijkstra, Jan Joost van Elburg, Leo den Broeder en Frank Hilberink.

De bariton Maarten van Manen is opgeleid door Herman Woltman en Marianne Dieleman aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Tijdens zijn studie volgde hij ook lessen bij Marius van Altena en Cristina Deutekom. Sinds een aantal jaren wordt hij gecoacht door Ronald Klekamp. Als koorzanger zingt en zong Maarten in veel verschillende ensembles o.a. het koor van de Nederlandse Opera, het koor van de Reisopera, die Rheinische Kantorei. Als solist heeft hij een uiteenlopend repertoire opgebouwd. Zo heeft hij de christus partijen gezongen in de Lukas en Matthäus Passies van Schütz, Weihnachts-Oratorium, Johannes-Passion van Bach en veel cantates van Bach, Oratorio de Noël van Saint-Saëns, Requiem van Fauré, Jeanne d’Arc au Bûcher van Honegger, Missa Tango van Bacalov en veel andere werken. Naast zijn activiteiten als zanger geeft Maarten les aan een groeiend aantal leerlingen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Charlotte van der Putten, sopraan, brengt samen met Tadeu Duarte in november 2009 een cd uit met 16 liederen , 
www.tadeuduarte.com
  

maar ook met salonorkest Charmaine uit Amsterdam. o.l.v. Wim Klaver   samen met Christa Bornhijm ( mezzosopraan) en Annemart Franken ( piano) als deTrio Sorella.
Charlotte heeft les van Lucienne Bouwman in Amsterdam .

deze site wordt ondersteund door www.prewarcar.com